mandag 9. februar 2009

Pilanesberg og Swaziland

I slutten av juleferien fikk vi besøk av Geir, en god kamerat av meg og Odd-Erik, så vi måtte jo ta noen turer da også, både for å vise han litt rundt og for å få sett litt mere selv også!

Pilanesberg

En "obligatorisk" ting i Afrika er jo å se på dyr, så vi tok en dagstur til naturreservatet Pilanesberg, et par timer fra Johannesburg. Og det var bra vi tok en tur dit, for der fikk vi sett løver! Riktignok på lang avstand, men nå har jeg sett løver i sitt rette element, ikke bare i løvepark... 

Hva er det i vannet der?

Stoore flodhester, jo!

Det tar på å se på dyr! Da er det fint med mangopause!

Se der går en seeebra!

Swaziland

I tillegg så tok vi ei langhelg i Swaziland, et lite kongedømme som ligger inne i Sør-Afrika. Naboen vår i Johannesburg, Harry, kommer fra Mbabane, hovedstaden i Swaziland, så vi hadde lokalkjent guide hele helga! Første natta bodde vi på Sondzela, en backpacker inne i et naturreservat. På vei gjennom reservatet til der vi skulle bo kjørte vi forbi en liten innsjø der det stod at svømming ikke var anbefalt. Når vi såg litt nærmere på det vannet så såg vi to krokodiller som svømte rundt! Når vi så kom fram til der vi skulle bo så vandra det strutser og "Pumbadyr" rundt utenfor hyttene vi skulle bo i. Det var garderober og toaletter i et eget bygg i buskene bak, og jeg turde dermed IKKE å gå på do om natta der... :)

Hyttene vi bodde i på Sonzela.

Lørdagen tok vi på oss badetøy og lette klær (i 37 grader og strålende sol!) og var klare som egg for en dag med rafting! Vi ble henta av "raftebussen"  på Sondzela og denne taxien kjørte oss en times tid på humpete vei mot målet; elva!! Det var en total annerledes opplevelse enn å rafte i Norge i smeltevann. Der vil jeg ikke uti vannet for en hver pris, men på denne turen hoppa de fleste uti frivillig for å kjøle seg ned litt underveis! Jeg var bare litt skeptisk fordi guiden fortalte at det bodde både slanger og krokodiller i elva.... Vi såg heldigvis ingenting til det! Vi rafta to og to i båter i elva, og det var forskjellige opplevelser som å velte i noen hissige stryk, og å se noen smågutter som brukte berget ved elvebredden som rutsjebane; med rompa bar!

Her velter viii!!

Men vi smiler likevel!

Fossefallet vi bada i.

Etter raftinga tok Harry oss med til et fossefall der vi svømte og bada! Det var utrolig vakkert der! Etter så mange opplevelser med vann denne dagen var vi klar for å møte et annet element; vi skulle grille! Eller braaie, som de kaller det her.

Harry inviterte oss med hjem til foreldra sine, så da flytta hele gjengen inn der for denne natta. Vi kjøpte inn x antall kilo med kjøtt, og mora hans lagde en nydelig potetsalat! Det var utrolig spennende å møte og å få bo hjemme hos de; to hvite sør-afrikanere som av ulike, men kanskje mest politiske grunner flytta til rolige og fredelige Swaziland, der under 1% av befolkningen er hvite. De faller nå igjennom hos myndighetene begge steder, og hadde utrolige historier å fortelle, særlig om da de fikk barn og skulle prøve å få fødselsattest, noe hverken Swaziland eller Sør-Afrika var villige til å gi. De kunne også fortelle at kongen i Swaziland fritt får velge seg ut ei ny kone hvert år, og nå tror jeg han er oppe i tretten koner. Kongen har også det meste av makta, og velger ut statsministeren som er regjeringssjef, i tillegg til mange medlemmer i Parlamentet. Utrolige historier, i tillegg til fantastisk natur! -Et eventyrland..

Søndag, og siste dag på tur, ble det tur med Landroveren til Harry, fra 1968! Først tok han oss med til et glassverk, som vi kunne lese var blitt starta av noen svensker på 70-tallet, og så besøkte vi verdens eldste gruve. Deretter ble det offroadtur, en kjempekul opplevelse! -Bortsett fra at Harry mista bensinlokket under en humpete ferd, og det er visst ikke det bensinlokket det er lettest å få tak i igjen..

Harry og det som en gang var en gruve.

Gjengen i baksetet!

-Og utsikta derifra :)

Ingen kommentarer: