søndag 30. november 2008

Gauteng Tutor Workshop

Helga 15. og 16. november samla vi alle lærerne i de fire bandene vi jobber med til daglig her i Gauteng-regionen, og hadde seminar. Vi hadde mange poster på programmet, og bare ei lita helg til rådighet, så det blei ei hektisk men veldig velykka helg!

Vi var så heldige at vi fikk låne en barneskole i Alexandra, som Xolani, Band Coordinator i Alex hadde avtalt med rektor og ordna for oss. ”Gutta” (lærerne) i Alex var supre verter, og fiksa også et cateringfirma som kom med frokost, ”tea-break” og lunsj til oss! 



Hovedfokuset for denne helga var ”Teachingskills” og det å være en rollemodell, og særlig når det gjelder nybegynnere som blir med i et Field Band for første gang. Lørdagen starta med en session om konkrete tips om å undervise nybegynnere, der vi delte opp i instrumentgrupper. Jeg og Odd-Erik hadde en time med brassen, der vi snakka om hvor viktig det er å få det fysiske helt riktig på plass fra starten av, når man skal lære å spille et messinginstrument. Vi hadde laga ei ”17. mai-mølle” for å illustrere hvordan man kan leke med pusteøvelser, og lot noen av elevene lære Odd-Erik å spille trompet som om det var første gangen han skulle ta i et munnstykke og et messinginstrument. Etter denne timen fulgte en praktisk del. Da fikk alle lærerne praktisere nybegynneropplæring ved å undervise noen fra et annet instrument, evt. dans. Dette synes vi var et spennende rollespill, og håper alle fikk noe ut av det. Jeg synes det er veldig viktig å ha god nybegynneropplæring i et band, både for å holde på rekrutteringa, og for å sikre god kvalitet på de som er framtida for Field Band!

På slutten av den første dagen fikk messingen velge mellom improvisasjon med Odd-Erik, eller ensemble med meg og Helene der vi spillte ”Månemannen” av Vamp. Slagverk og pit(steeldrum/marimba) hadde undervisning i vedlikehold av instrumenter, og danserne fikk virkelig slite i varmen siden de hadde danseensemble!

Søndag morgen ble alle delt inn i grupper, der det ikke skulle være mer enn to fra hvert band på samme gruppe. De fikk utdelt fire takter der vi hadde skrevet ned en basslinje(fra A Call of Demons), og så var det fritt fram for å lage en komposisjon som skulle fremføres av gruppa. Retningslinjene var at alle skulle delta både under arbeidet og fremføringa, også danserne! Det de hadde laget skulle også skrives ned! Inni dette arbeidet tok Jørgen ut grupper og hadde en session som handla om rådgivning og sosialarbeid, og hva lærerne kan/bør gjøre hvis medlemmer kommer med et problem som de trenger hjelp til å løse. Dette var et tema som lærerne selv hadde spurt etter, og vi har sett at dette er aktuelt!

Avslutninga på helga var at alle gruppene fremførte imponerende resultat på gruppearbeidet! –Og vi kunne kose oss under denne lille huskonserten under et tre utenfor en barneskole i Alex :) 

Ingen kommentarer: